Buddleja  (Buddleja)

Denna buske är mycket omtyckt av fjärilar och många andra insekter, som suger nektar i buskens blomklasar. Därför kallas den även för fjärilsbuske.

Buddlejan kommer bl.a från de varmare delarna av Amerika, Afrika och Asien och det finns ca 150 arter. De arter som säljs i Sverige är främst från Japan och Kina och klarar att växa i södra delarna, zon 1-2 (ev. 3).  Buddleja växer upprätt med långa grenar, lätt böjda. Den blommar med små blommor som tillsammans bildar en avlång plymformad blomklase.

Bladen är avlånga och sitter parvis på grågröna grenar. Även nya blad har denna färg.

Variationen på blomfärg är många, allt från vitt till mörkt lila. Blomningstiden är augusti-september. För att trivas vill den stå soligt och gärna något skyddat. Jorden bör vara väldränerad, näringsrik och fuktighetshållande. Busken kan bli upp till 3 meter hög.

Den är inte fullt härdiga på våra breddgrader och kan frysa ner på vintern, beroende på var i landet man bor. Skydda rotbasen med granris och täck upp med jord. I södra delarna brukar den klara sig bra utan täckning om vintrarna är milda.

Klipp ner på våren så kommer den med nya skott. Tyvärr kan en hård och lång vinter i värsta fall ta död på buddlejan. Dock skall detta inte avskräcka från att plantera busken. När den väl blommar och lockar till sig alla sorters fjärilar och insekter är det en härlig syn!

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om buskar
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!