Rosenskära  (Cosmos)

Vill du glädja både dig själv och humlor och bin så är rosenskära ett bra förslag till sommarblomma i trädgårdens rabatter och krukor. Det är en lättskött och mycket vacker blomma som finns i många färger, vanligast i vitt och rosa eller röda toner, ibland tvåfärgad. Det finns även sorter som är ljust gula.

Blommorna är stora och vanligtvis enkla i formen men finns även fylliga, med gul ”knapp”(så kallad diskblomma) i mitten. Blombladen kan också variera från släta till vågiga i ytterkanten. Så som du förstår, det finns många variationer och alla lika vackra. Bladen är smala, tunna och påminner om dillens blad.

Rosenskäran behöver utrymme att växa på då bladen trots sin diskreta utformning tar plats och blommorna behöver också utrymme då de är relativt stora. De trivs bäst i sol – halvskugga i lucker jord. Gödsla ett par gånger i månaden i samband med vattning. Håll jorden lagom fuktig, står de i krukor så torkar de ut fortare.

Rosenskära är mycket vacker många tillsammans i rabatt eller stor kruka. Klipp av de blommor som börjar vissna, så sätter rosenskäran nya knoppar. Beskär vid närmsta bladpar eller knoppanlag.

Rosenskära finns att köpa i handeln under säsong men kan även sås på våren, antingen förkultiverar inomhus i mars eller direkt i marken eller i krukor utomhus, när risken för frost är över och jorden har börjat bli uppvärmd efter vintern. Toppa plantorna när de börjat växa till sig så får du buskigare planta.

Många insekter giller som sagt rosenskäran. Fjärilar, humlor och bin men även andra pollinerare och med dessa blommor i trädgården blir det både till nytta och nöje för både människor och djur.

Foto: iTRÄDGÅRDEN.SE ©

Fler artiklar om sommarblommor
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!