Buxbom (buxus)

Buxbom är en vacker och vintergrön buske som kan trimmas och formklippas hårt. Den är en uppskattad växt och vanligt förekommande i många trädgårdar och ses ofta i slottsträdgårdar, parker, kyrkogårdar. Den är tacksam i både rabatt och urna.

Busken har sitt ursprung från Medelhavsområdet, delar av Asien och norra Afrika. Troligen introducerades växten i Sverige under 1600-talet.

Buxbom växter långsamt och i blir busken sällan mer än ca 3 meter hög och det tar lång tid, upp mot 50 år.

Växten trivs bäst i kalkrik jord men klarar vanlig jordmån också. Det är också en tålig växt som trivs både sol och skugga och att torka ut. Buxbom vill dock ha mycket näring.

Bladen är små, runda, styva och glansiga samt gröna året om (så kallad städsegrön). Blommorna är mycket små och ljusgula och sitter längs grenarna mellan bladen och ibland knappt att man lägger märke till dem.

Buxbomens trä är mycket hårt och används bland annat vid tillverkning av stråkinstrument samt till fartygsmodeller och mindre finsnickeri.

Beskär och formklipp buxbom årligen för fin form och tätt buske. Undvik att göra hårdare beskärning under sommarhalvåret när det är varmt då detta kan skada busken. Bästa tiden för detta är istället april-maj samt när det börjat blivit svalare i september, så busken hinner återhämta sig inför vintern.

Buxbom kan drabbas av en svampsjukdom (kallad buxbomsot) som gör att den vissnar och dör. Köp alltid kvalitetssäkrade plantor och ta inte emot plantor som du inte säkert vet är friska då svampsjukdomen kan sprida sig. Men buxbom kan tyvärr även få andra skador. Gulnande och vissna blad kan också bero på för dålig jord, näringsbrist, bränd av skarp vårsol eller för hård beskärning. Hittar du istället vitt ludd på bladen är det buxbombladloppan som angripit den.

Låt inte detta avskräcka dig, utan våga satsa på härligt vackra och dekorativa buxbom. I handeln kan plantor i olika storlekar köpas, även de som är formklippta. Så klart går priset upp ju större de är. Du kan även enkelt ta sticklingar (från friska plantor…) och få fler.

Vill du dekorera vid dukning, i julkrukor eller binda kransar är buxbom snyggt och tåligt för detta ändamål.

Foto i blogg: iTRÄDGÅRDEN ©

Fler artiklar om buskar




Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!