Marktäckande växter planteras för att täcka en bar yta eller komplettera höga perenner i en rabatt. Då dessa växter breder ut sig mer än “vanliga” perenner bör man noga räkna ut hur många som behövs för att täcka tänkt yta inom 2-3 år. Det står på växtinformationen som medföljer plantan vilket planteringsavstånd det ska vara och ibland också antal plantor per kvadratmeter.

Oavsett vad det är för marktäckare man väljer ska jorden vara lucker och välgödd innan man börjar plantera. Sätt sedan ut alla plantorna på rätt avstånd där du ska ha dem. Gräv väl tilltagna planteringsgropar och sätt ner plantorna. Fyll på med jord halvvägs och vattna sedan i gropen. Fyll på med resten av jord och tryck till lätt runt plantan så rötterna får bra kontakt med jorden. Håll jorden fuktig veckorna efter planteringen.

Gödsla med ex benmjöl och fyll på med kompostjord ett par år framöver på vårkanten, för att ge växterna bästa förutsättningar att växa sig täta. Växter med utlöpare, ex vintergröna och skuggröna behöver mer näring.

Lathund för marktäckare;
Planteringsavstånd antal plantor/kvm
25 cm 11 plantor
40 cm 6 plantor
50 cm 4 plantor
60 cm 3 plantor
70 cm 2 plantor

Tänk också på att helst inte sätta på rad utan i sicksack så de får plats att breda ut sig bättre. Det ser också mer naturligt ut.

 

 

Foto: iTRÄDGÅRDEN ©

 

Den här artikeln om att plantera på höjden kanske också intresserar dig.

Fler artiklar om trädgårdsdesign
Fler aktuella artiklar

Tack för att du besöker iTRÄDGÅRDEN!